Mrocza. Tam wiedzą czym jest dar życia

Minęło już 10 lat odkąd działacze lewicy w Mroczy (powiat nakielski) rozpoczęli akcje honorowego krwiodawstwa, a także darowania szpiku kostnego, najpierw w swoim gronie, potem wśród mieszkańców Mroczy i okolic. Dziś można powiedzieć, że mieszkańcy reagują na kolejne ogłoszenia o zbiórce krwi, jak na wyzwanie, któremu muszą sprostać!

Z wielkim szacunkiem za cierpliwość, systematyczność i co oczywiste – skuteczność, odnieść się trzeba do inicjatorów i organizatorów całej logistyki – Agnieszki Dulińskiej Sebastiana Mazura.

We wrześniu 2012 roku po raz pierwszy podjechał do Mroczy ambulans Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Bydgoszczy. Działacze ówczesnego SLD nawiązali współpracę, ale nikt wtedy nie przewidywał, że na dziesięciolecie. Ambulans trafiał do Mroczy mniej więcej 4 razy w roku – w marcu, czerwcu, wrześniu i grudniu. Krwiodawcy zdążyli się do tego rytmu przyzwyczaić. Ukształtowało się grono 143 dawców, którzy mniej lub bardziej konsekwentnie stawiali się gotowi oddać krew w wyznaczonym terminie. Od lat te same plakaty (z miejscem na wpisanie nowej daty) wrosły w krajobraz ulic Mroczy.

krwiodawstwo   plakat na 2023

Przekonujące posty informacyjne pojawiały się na Facebookowym profilu „Lewica Mrocza”, jak np. ten z grudnia ubiegłego roku:

„Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w XLII Akcji Oddawania Krwi, która odbędzie się w środę, 7 grudnia 2022 r., w godzinach od 10.00 do 14.30.

W tym dniu, przed budynkiem Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury i Rekreacji, przy ul. Śluzowej 6 w Mroczy, po raz kolejny zagości ambulans Regionalnego Centrum Krwiodawstwa w Bydgoszczy, w którym będzie można oddać krew.

Pomimo ogromnego postępu medycyny, dotąd nie udało się wytworzyć substancji, która w pełni zastąpiłaby ludzką krew. Krew jest niezbędna w wielu sytuacjach np.: dla poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych, przy wielu operacjach, przy przeszczepach narządów.

Jedynym źródłem krwi są zdrowi ludzie, którzy rozumieją, że oddanie krwi to rodzaj posłannictwa – ludzie, tacy jak Ty! Oddając krew możesz wyobrazić sobie, że ten cenny dar uratuje komuś życie. Podzielmy się z innymi tym, co najcenniejsze.Podzielmy się najcenniejszym lekiem ratującym życie, jakim jest krew!”.

Na ten apel krew oddało 33 dawców, w sumie zebrano 13.950 ml krwi. Podobny wynik uzyskano wcześniej, we wrześniowej zbiórce.

W roku 2022 – 125 dawców przekazało służbom medycznym 56,25 litra cennego leku z Mroczy.

Niedawno organizatorzy podsumowali swoje 10-lecie działalności. Wynik jest imponujący: 500,850 litrów krwi.

Czas pandemicznych ograniczeń zakłócił nieco rytm działania, ale już jest wszystko opanowane, uzgodnione i podane z wyprzedzeniem do publicznej wiadomości.

W roku 2023, najbliższa akcja odbędzie się przy Śluzowej w Mroczy – 15 lutego, potem 31 maja, 23 sierpnia i 25 października.

Gdy ktoś pyta, czy lewica ma program dla Polski? Tak, ma. To „ABC Lewicy”. Wiele stron zapisanych tysiącami liter. Zadania wypełniające pojęcia, takie jak: wolność, demokracja, praworządność…, ale i spełniające potrzeby lokalnych środowisk, kształtujące empatię, pomoc słabszemu, dzielenie się tym, co mam. Krwiodawstwo upowszechniane w Mroczy pięknie wpisuje się w przykłady do naśladowania.

Nina Michalak

24 stycznia 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!